Fujifilm FinePix X100

Hosszú várakozás után sikerült beszerezni egy nagyon szép állapotban lévő X100-ast. Gondolom, a technikai fejlődést követő fotósoknak nem kell bemutatni ezt a típust. Mindenki hallott már róla, ez a megtestesült retró, igazi gyöngyszem. De mik is a legjobb tulajdonságai ennek a gépnek?

Rendkívül kompakt

Tényleg nagyon apró. Kisebb, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező Olympus OM-D E-M5 gépem a 17mm F1.8 M.Zuiko objektívvel. A Fujiban egy kis méretű,  nem cserélhető, fix 23mm F2-es objektív van, így a fényképezőgép akár egy kabátzsebben is elfér. Az objektívbe még egy beépített ND szűrő is belefért, amivel csökkenthetjük a szenzorra jutó fény mennyiségét anélkül, hogy rekeszelnünk kellene. Érdekes, hogy ebben a vázban egy APS-C méretű érzékelő van, ami ezzel a rendkívül éles objektívvel “tükörreflexes” képminőséget képvisel.

Olympus OM-D E-M5 és Fujifilm FinePix X100
Olympus OM-D E-M5 és Fujifilm FinePix X100

Beépített hibrid kereső

Ez talán a legjobb benne. A távmérős gép bal felső sarkában van egy optikai kereső, és erre az optikai keresőre vetít információkat a gép. Expozíciós adatok, aktuális képkivágás, fókuszpont visszajelzés jelenik meg. Ugyan az optikai kereső nem olyan jó, mint egy tükörreflexes gép esetén (mert itt nem az objektíven áthaladó fényt látjuk), de ezekkel a vetített információkkal nagyon élvezetes a fényképezés. Persze, ha szükséges, akkor bekapcsolhatjuk az elektronikus keresőt is, ilyenkor már pontosan azt látjuk, amit a szenzorunk is érzékel. A két mód között váltogatva érződik, hogy az optikai keresők mennyire régimódiak. Annyira, hogy a Fuji már csak egy retró tulajdonságnak tartja.

Külső

Elég csak ránézni: a valaha készült legszebb fényképezőgépekhez méltó külsővel bír. Azt az időszakot idézi, amikor még nem kopogós műanyag lufikat készítettek fényképezőgépnek nevezve. A kezelőfelülete is ezt követi. Nincsen PASM tárcsa, nincsenek felesleges gombok. A rekeszt az objektíven lehet állítani (ezt nagyon hiányolom a digitális korszakból), a záridő tárcsa pedig a gép tetejére került az expozíció korrekció tárcsa mellé. A többi gomb hátul a kijelző mellett kapott helyet. A kis méret ellenére sok mindenhez lehet dedikált gombot rendelni, szóval nincs „kompaktos” érzés a fényképezőgép használatakor.

Fujifilm FinePix X100

Ez egy nagyszerű gép, öröm kézbe venni és használni is. Az elsütő gomb lenyomásakor egy elegáns, halk ciccenést ad ki magából. Nincsen durva zárhang, nincsen össze-vissza csattogó tükör. Semmi zavaró, csak egy szisszenés. Ugyan nem annyira sokoldalú, mint az Olympusaim, de nem is kell minden gépnek annak lennie. Egyébként ez az X100-as egy kicsit régi gép, már két utódja is van, de ez nem jelenti azt, hogy elavult lenne. A Fujifilm hosszú évekig nyújt frissítéseket az eszközeihez, és ezek a frissítések gyakran hatalmas sebességbeli javulást, vagy új funkciókat is hoznak. Erről sok gyártó példát vehetne. Használtan már nagyon alacsony áron is be lehet szerezni, és biztosan nem okoz csalódást.

 

Facebookra feltettem néhány képet, amiket az első héten a kezdeti lelkesedéstől fűtött hangulatban készítettem. Link

 

Cimkék: , ,

Tetszett a bejegyzés? Biztosan tetszene másoknak is, oszd meg! Engem érdekel a véleményed, dobj egy hozzászólást!

Megosztás Facebookon