Fotózz, ahogy neked tetszik

Meg lehet mondani, hogy egy adott témát, hogyan kell megörökíteni? Megfogalmazta valaki, hogy melyek a fotózásra érdemes témák? Ki döntheti el, hogy milyen a jó fotó és milyen a rossz?

Lépten-nyomon belefutok olyanba, aki nagyon megmondja a fenti kérdésekre a választ, pedig ezek szerintem nem egyértelműen megválaszolhatóak. Persze szét kell választani a fotózást művészetre és alkalmazott fotográfiára. Utóbbi esetben valóban szűkül a fotós mozgástere és lehetnek olyan pontok, amik valós szakmai elvárások, sőt jobb esetben megjelennek a megrendelői elvárások között is. De én most azzal foglalkozom, ahol a fotósnak van mozgástere. Tehát nem valami végrehajtó szerepet tölt be, hanem a saját elképzelése szerint alkot (akár magának, akár másnak).

Azt fotózz, ami neked tetszik

Értem ez alatt azt, hogy olyan fotózást vállalj el, amivel tudsz azonosulni. Mert ha ez nem történik meg, akkor az látszódni fog az eredményen. Fotózáskor a témához közel kell kerülni, meg kell ismerni, mert csak úgy lehet hitelesen megörökíteni. Ha pedig nem külső felkérésről van szó, akkor még bátrabban tegyünk félre mindent, amit nem tartunk elég érdekesnek. Egy kis online siker miatt ne fussunk a tipikusan népszerű fotótémák után. Nyilván egy virág, naplemente vagy egy szemrevaló hölgy igazi like cunamit fog indítani, de ezek gyakran nem a fotóra érkeznek, hanem az alanyra vagy tárgyra.

Terep-Rally, Veszprém
Terep-Rally, Veszprém

Úgy fotózz, ahogy neked tetszik

Amikor a fényképezést tanuljuk, akkor minden témához megkapjuk az instrukciókat. Ezt így kell, azt úgy kell. Mindannyian ismerjük ezeket a kijelentéseket: portrézzunk nagytelével, komponáljunk a harmadolóra, a horizont legyen vízszintes, a vonalak legyenek egyenesek, rekeszeljünk a maximális élességért. Az ilyen alapvető dolgok után pedig jönnek a “nagyon kreatív” képjavító ötletek a Petapixelről meg a hasonló oldalakról. Akik szeretnek általánosítani, azok erre mondják, hogy az effektes korszakba (vagy HDR korszakba) lépett a fotós: ilyenkor azt érezzük, hogy a nem túl érdekes képünk ezektől a trükköktől mégis annak tűnhet. Valójában akkor leszünk jó fotósok, amikor tudatosan félre tudjuk tenni a szabályokat meg az éppen trendi tippeket. Így lehet olyan képet készíteni, ami tartós lesz és valóban megérinti a nézőt.

Cintia, Sopron
Cintia, Sopron

Azzal fotózz, ami neked tetszik

Egyik jó barátom szokott minden vásárlási tanácsadást ezzel lezárni: azt válaszd, amelyik neked tetszik. Teljesen igaza van, felesleges szőrszálhasogatóan elemezni a specifikációkat, sőt mások véleményére is módjával hagyatkozzunk. Tipp: mindenki a sajátját fogja ajánlani. Válasszuk ki azokat az eszközöket, amik megfelelnek a célnak, majd tapogassuk meg és próbáljuk ki őket, nézzünk róluk videókat. Használat közben nem a plusz két megapixelen vagy az 1/3 fényértékkel tovább emelt ISO értéken fog múlni a jó kép (vagy csak nagyon ritkán), hanem azon mennyire jó érzés kézbe venni azt a gépet, milyen a kezelőfelülete, a menüje vagy az eszköz burkolata. Ha szeretjük használni vagy akár csak tapogatni a készüléket, akkor jobban el tudunk mélyülni a fotózásban és jó képeink lesznek.

The Battle of Souls forgatás
The Battle of Souls forgatás

 

Back to top