Rossz idő van? Irány a szabadba!

Nyáron a verőfényes napsütésben gyakran hallom másoktól, hogy “ilyen jó időben jó lehet fényképezni, elvégre jók a fények”. Ez nem így van. A nyári napsütésben (főleg délben) igazából nehéz esztétikus képet készíteni.

Ha fényképezésről van szó, akkor szeretem a telet és az őszt is. Ilyenkor mindig alacsony szögben érkezik fény és így mindig érdekesen világítja meg a környezetet. Továbbá a táj is sokkal változatosabb. Persze, jó nézni nyár elején a csupa zöld, élő természetet, de én legalább ennyire szeretem a téli kopár tájat is. Ilyenkor a hóesésnek hála nincs két egyforma nap.

Elmondhatjuk, hogy a rossz idő kifejezetten jó a fotós számára. Tavaly ilyenkor Tündivel a közeli erdőben sétáltunk. Körülöttünk kopár fák, a talpunk alatt egy kevés hó volt. A hidegtől pocsolyák és a közeli kis folyóág is befagytak. Ebbe a téli világba sütött be a nap, és festett aranyra mindent, amit csak tudott.

Tündi, erdő, tél

Ezen kívül nagyon jó fotós “eszköz” lehet még a köd is. Eltakar, misztikus és segít leválasztani a témát a háttérről. A meglévő fényeket nagyon szépen tompítja, legyen szó a napról vagy akár a város fényeiről. Ilyenkor attól sem kell tartanunk, hogy a készülendő kép egyes részei kiégnek vagy bebuknak, ugyanis a kép legvilágosabb és legsötétebb részei között kisebb lesz a különbség. Mostanában Instagramra több ködös kép is készült.

Instagram köd

Linkek:

Back to top