Mennyibe kerül egy esküvői fotózás?

Az egyik leggyakoribb panasz az esküvőfotózás kapcsán, hogy nagyon drága. Sokak számára az ár az egyik legmeghatározóbb tényező, de biztosan megéri a fotóson spórolni?

Legtöbb esetben az esküvő egy fényűző ünnepséget jelent, ami elég nagy kiadással jár. Sokan azt hiszik, hogy az esküvő szó hallatán minden szolgáltató azonnal duplájára emeli az árait. Pedig az egész mögött csak annyi van, hogy teljesen más eszközökre, több munkaórára és adott esetben jobb minőségű alapanyagra van szükség egy ilyen fontos eseményhez. A hétvégi munkának minden területen megvan a felára, ezt az esküvői szolgáltatók esetén is el kell fogadnunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet elfogadható áron dolgozó fotóst találni, de minél több órát fektet bele valaki a munkába, vagy éppen az elérhető legjobb profi felszerelést állítja össze magának, annál többe kerül az általa kínált szolgáltatás. Ezért is ajánlott legalább 15-20 ajánlatot bekérni, és megnézni azt, hogy kitől mit és milyen minőségben kapunk az adott összegért.

Ha körülnézünk a hazai esküvőfotósok ajánlatai között, akkor jelentősen eltérő összegekkel is találkozhatunk. Mint minden más területen, a legolcsóbbat itt is érdemes lehet elkerülni, mert valószínűleg valami olyan oka van az alacsony árnak (összecsapott utómunka, elavult felszerelés, szerződés és számla hiánya, szakmai vagy művészi alkalmatlanság), ami negatívan érintheti az ügyfelet is. Sokan azzal csábítják a párokat, hogy fine art fotókönyvet, egyedi díszdobozt és pendrive-ot és hasonló extrákat ígérnek ajándékba. Az egyedi, gravírozott fa doboz + pendrive mérettől függően 5-25 ezer forintba kerül, a kisebb méretű fine art könyvek ára 30 000 Ft körül indul, nem valószínű, hogy ezeket ingyen kapjuk meg.

Sopron Lakodalom

2019-ben egy egyedül dolgozó hivatásos (=végzettséggel rendelkező és számlaképes) fotós díja kb. 8 óra rendelkezésre állás esetén 110-150 ezer forinttól indul, akik ketten dolgoznak azoknál már 180-220 ezer forinttól kezdődnek a reális összegek. Ezek az árak természetesen nem tartalmazzák az egyéb kiegészítőket, mint a nyomtatott képek, extra adathordozók és fotókönyvek. Persze ennyi pénzért nem feltétlenül a legjobb szolgáltatókat foghatjuk ki, de ennél a kategóriánál már valamennyire garantálható a minimálisan elvárt minőség. Akinek szokatlan, trendi látásmódja van, vagy csupán a minőségre az átlagnál érzékenyebb, az elkérheti ezeknek az összegeknek akár háromszorosát is. Ha igényes munkát és jó képeket szeretnénk, akkor egész napos fotózás esetén 180 ezer forint alatt nem is ajánlott keresgélni.

Miért kerül ennyibe?

Nem egyenértékű ez a fajta munkavégzés például napi 8-12 óra irodai munkával, emiatt a díjazása is máshogy alakul. Jobbára az itthoni magas SZJA és ÁFA kulcs generálja ezeket a magasnak tűnő árakat, de sajnos nem sok fotós engedheti meg magának, hogy főállásban csak esküvőfotózással foglalkozzon. Minden szolgáltatásnál, így az esküvői fotózás estén is megvannak azok a tényezők, amik nagyban befolyásolják az elkért összeget:

Felszerelés: Mint a legtöbb használati eszköz, a fényképezőgép is tele van kopó alkatrészekkel, amik időnként cserére szorulnak. Sokan azt hiszik, hogy egy-egy ilyen eszközre csak egyszer kell nagy összeget költeni, és az örökké működni fog. A fotósok legnagyobb félelme, hogy pont munka közben megy valami tönkre, ezért szükséges egy csere készülék fenntartása és a rendszeres karbantartás. A folyamatos technikai fejlődés ráadásul megköveteli a minőségre igényes fotográfusoktól, hogy lehetőségeikhez mérten a legjobb és legújabb gépeket, technológiát használják. A digitális képek feldolgozásához szükség van nagy teljesítményű számítógépekre, minőségi monitorokra és megfelelő szoftverekre is. A professzionális eszközök ára elég borsos, és a javításuk sem olcsó. A fenntartás, javítás, póteszközök, szoftverek mind beépülnek az árba: minél drágább eszközökkel dolgozik valaki, annál jobban növelik ezek a tényezők a szolgáltatás díját.

Tehetség, tudás: A szaktudás mellett az is fontos, hogy a fotográfus megfelelő szemlélettel és szépérzékkel rendelkezzen. A fotózás nem csak kattintgatás: az egyéni látásmód, egy jól megkomponált fénykép is ugyanúgy átkölti a valóságot, mint egy tökéletesre megálmodott festmény. Egy jó esküvőfotós olyan művész, aki képes a kaotikus szituációkban is megtalálni azokat a fontos pillanatokat, amelyekkel könnyedén fel tudjuk majd idézni évekkel később is azokat az érzéseket és hangulatokat, amiket a nagy napon átéltünk. Ehhez szakmai tájékozottság, odaadás, elszántság és rengeteg tapasztalat szükséges. Ez a tudás és az egyedi stílus az, ami a jó szakembert pótolhatatlanná teszi.

Idő: Ez talán a legmegfoghatatlanabb dolog mind közül. Ahhoz, hogy valaki naprakész legyen a szakmájában nem elég azt művelni, hanem új technikák és technológiák megismerésére is időt és pénzt kell fordítani. Rengeteget kell utazni, és a képek minőségi feldolgozására is sokkal több időt kell szánni. Amit az ügyfél lát, az a kb. 8-12 óra munka, amikor a fotózás történik. Azt a kalandos utazást már nem sokan ismerik, amit egy fényképnek át kell élnie, hogy megkapja végleges formáját. Hozzáértő szakmai szemmel ki kell válogatni a kevésbé jól sikerült és hibás képeket, ami 1500-3000 kép esetén már hosszú órákat vehet igénybe. Ezután következik a retusálás, ami alapesetben apró hibák eltüntetése, színkorrekció és finomhangolás egyesével az összes képen. Összességében több hétig elhúzódó munkáról  és rengeteg belefektetett szabadidőről beszélünk.

Adó és egyéb költségek: Egy vállalkozás fenntartása rengeteg költséggel jár: járulékokat, adókat és kamarai tagdíjat kell fizetni, magabiztos pénzügyi ismeretek hiányában szükséges könyvelőt is megbízni, ráadásként ott vannak még a marketing kiadások is. A weboldal elkészítése és üzemeltetése is pénzbe kerül, nem elég csupán egy domaint és mellé tárhelyet vásárolni (és évente ezek díjait befizetni), folyamatos fejlesztés és karbantartás is szükséges. Ezek mellett persze biztosítania kell saját megélhetését is, hiszen mindenki ezért dolgozik. Vállalkozónak lenni nem egyszerű feladat, és a magas itthoni adók sem könnyítik meg  fotósok dolgát: a szolgáltatás díjának több, mint egy harmada is befizetésre kerülhet adózási formától függően.

Esküvőfotózás blog

Hogyan tudunk spórolni?

  • Keressünk helyben! Sok pénzt takaríthatunk meg azzal, ha nem az ország másik feléből hívunk valakit. Kevesebb az útiköltség, és nagy valószínűséggel szállást sem kell fizetnünk. Arról, hogy keresésnél mire ajánlott figyelni, egy korábbi blogbejegyzésben írtunk bővebben.
  • Minél egyedibb és felkapottabb stílust képvisel valaki, annál nagyobb az esélye, hogy többet is kér a munkájáért. Ha mindenképpen ismert és népszerű fotográfust szeretnénk, akkor célszerű megfontolni a hétköznapi esküvőt, sokan nagy kedvezményeket adnak már a pénteki dátumokra is. A másik lehetőség, hogy főszezonon kívülre szervezzük a házasságkötést, így szintén esély van arra, hogy olcsóbban foglalhatjuk le álmaink fotósát. Ha időben elkezdjük a keresést, akkor nyár végén és ősszel nagy eséllyel foghatunk ki előfoglalási akciókat vagy egyéb kedvezményeket is.
  • Hanyagoljuk az extrákat! Kérdezzünk rá, hogy lehetséges-e fotókönyv vagy nyomtatott képek nélkül kérni az árajánlatot. Sokszor a pár bevonása nélkül készülnek ezek az albumok, így nem is biztos, hogy olyan lesz a végeredmény, amilyet mi szeretnénk.
  • Szűkös keret esetén érdemes megfontolni, hogy inkább csak néhány eseményhez kérünk profi segítséget. Lemondunk a készülődésről és a buliról készült fényképekről, és csak a szertartás- és kreatív képek elkészítését bízzuk fotográfusra.

Ami lényeges: merjünk ajánlatot kérni! Előfordul, hogy a weboldalon nincs minden információ feltüntetve, de egy email írásával nem veszíthetünk semmit.

Sok tehetséges és tisztességes profi fotós él ebben a kis országban, akikért nem kell fél milliót kifizetni, mégis minőségi munkát végeznek. Ha kevés pénzből kell megoldani mindent, akkor sem tanácsos nagyon olcsón dolgozó hobbifotóst fizetni, akkor inkább egy családtagot kérjünk meg. A mi tanácsunk az, hogy ha fontosak a fényképek, akkor próbáljunk meg inkább kompromisszumot kötni, és a többi költségből kicsit lefaragni vagy más időpontot választani, hogy a nagy takarékoskodás ne a minőség rovására menjen, hiszen az esküvői képek több tíz év után is kincset érnek majd. Az emlékek megfakulnak, a torta ízét sem érezzük már a szánkban az első évfordulón, de az esküvői album mindig ott lesz a polcon.

Cimkék: ,

Tetszett a bejegyzés? Biztosan tetszene másoknak is, oszd meg! Engem érdekel a véleményed, dobj egy hozzászólást!

Megosztás Facebookon