Mennyibe kerül egy esküvői fotózás?

Az egyik leggyakoribb panasz az esküvőfotózás kapcsán, hogy nagyon drága. Sokak számára az ár az egyik legmeghatározóbb tényező, de biztosan megéri a fotóson spórolni?

Legtöbb esetben az esküvő szó egy fényűző ünnepséget takar, ami elég nagy kiadással jár. Ha élvezni szeretnénk az egy napos luxust, akkor bizony előfordul, hogy szükségünk lesz egy vastagabb pénztárcára. A hétvégi munkának minden területen megvan a felára, ezt az esküvői szolgáltatók esetén is el kell fogadnunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet elfogadható áron dolgozó fotóst találni: pár tízezer forinttól már elérhető néhány szolgáltató, de a határ a csillagos ég…

Ha körülnézünk az esküvőfotósok ajánlatai között, akkor jelentősen eltérő összegekkel is találkozhatunk. Mint minden más területen, a legolcsóbbat itt is érdemes lehet elkerülni, mert valószínűleg valami olyan oka van az alacsony árnak (összecsapott utómunka, elavult felszerelés, szerződés és számla hiánya, szakmai vagy művészi alkalmatlanság), ami negatívan érintheti az ügyfelet is. Sokan azzal csábítják az ügyfeleket, hogy ajándék fine art fotókönyvet, egyedi díszdobozt és pendrive-ot és hasonló extrákat ígérnek. Az egyedi, gravírozott fa doboz + pendrive mérettől függően 5-15 ezer forintba kerül, a kisebb méretű fine art könyvek ára 30 000 Ft körül indul, nem valószínű, hogy ezeket ingyen kapjuk meg.

Egyedül dolgozó hivatásos (számlaképes és végzettséggel rendelkező) fotós díja 8-10 óra rendelkezésre állás esetén 80-100 ezer forinttól indul, akik ketten dolgoznak azoknál már 160-180 ezer forinttól kezdődnek a reális összegek. Persze, aki a minőségre az átlagnál érzékenyebb, vagy épp szokatlan, trendi látásmódja van, az elkérheti ezeknek akár háromszorosát is. Ezek az árak természetesen nem tartalmazzák az egyéb kiegészítőket, mint a nyomtatott képek, extra adathordozók és fotókönyvek.

Sopron Lakodalom

Miért kerül ennyibe?

Nem egyenértékű ez a fajta munkavégzés a napi 8-12 óra irodai munkával, emiatt a díjazása is máshogy alakul. Minden szolgáltatásnál, így az esküvői fotózás estén is megvannak azok a tényezők, amik nagyban befolyásolják az elkért összeget:

Felszerelés: Mint a legtöbb használati eszköz, a fényképezőgép is tele van kopó alkatrészekkel, amik időnként cserére szorulnak. Sokan azt hiszik, hogy egy-egy ilyen eszközre csak egyszer kell nagy összeget költeni, és az örökké működni fog. A fotósok legnagyobb félelme, hogy pont munka közben megy valami tönkre, ezért szükséges egy csere készülék fenntartása és a rendszeres karbantartás. A folyamatos technikai fejlődés ráadásul megköveteli a minőségre igényes fotográfusoktól, hogy lehetőségeikhez mérten a legjobb és legújabb gépeket, technológiát használják. A digitális képek feldolgozásához szükség van nagy teljesítményű számítógépekre, minőségi monitorokra és megfelelő szoftverekre is. A professzionális eszközök ára elég borsos, és a javításuk sem olcsó. A fenntartás, javítás, póteszközök, szoftverek mind beépülnek az árba: minél drágább eszközökkel dolgozik valaki, annál jobban növelik ezek a tényezők a szolgáltatás díját. Ráadásul európai szinten is az élmezőnyben vagyunk az elektronikai készülékek árait illetően: gondoljunk csak bele, hogy egy másfél milliós gépváz esetén az itthoni 27% ÁFA mekkora extra kiadást jelent.

Tehetség: A szaktudás mellett az is fontos, hogy a fotográfus megfelelő szemlélettel és szépérzékkel rendelkezzen. A fotózás nem csak kattintgatás: az egyéni látásmód, egy jól megkomponált fénykép is ugyanúgy átkölti a valóságot, mint egy tökéletesre megálmodott festmény. Egy jó esküvőfotós olyan művész, aki képes a kaotikus szituációkban is megtalálni azokat a fontos pillanatokat, amelyekkel könnyedén fel tudjuk majd idézni évekkel később is azokat az érzéseket és hangulatokat, amiket a nagy napon átéltünk. Ehhez szakmai tájékozottság, odaadás, elszántság és rengeteg tapasztalat szükséges. Ez a tudás és az egyedi stílus az, ami a jó szakembert pótolhatatlanná teszi.

Idő: Ez talán a legmegfoghatatlanabb dolog mind közül. Amit az ügyfél lát, az a kb. 12 óra munka, amikor a fotózás történik. Azt a kalandos utazást már nem sokan ismerik, amit egy fényképnek át kell élnie, hogy megkapja végleges formáját. Hozzáértő szakmai szemmel ki kell válogatni a kevésbé jól sikerült és hibás képeket, ami 1000-1500 kép esetén már hosszú órákat vehet igénybe. Ezután következik a retusálás, ami alapesetben apró hibák eltüntetése, színkorrekció és finomhangolás egyesével az összes képen. Azt is sokan elfelejtik, hogy ha valaki alkalmazottként éjszaka vagy hétvégén dolgozni kényszerül, akkor különféle pótlékokra jogosult. Van, hogy szombaton 14-16 órát dolgozunk, majd vasárnap pihenés helyett a képek biztonsági mentéseit készítjük el, hétfőn pedig ugyanúgy dolgozunk tovább, így hónapokig ez a “hétvégi pihenés”. Összességében több hétig elhúzódó munkáról és rengeteg belefektetett szabadidőről beszélünk.

Adó és egyéb költségek: Egy vállalkozás fenntartása rengeteg költséggel jár: járulékokat és adót kell fizetni, magabiztos pénzügyi ismeretek hiányában szükséges könyvelőt is megbízni, ráadásként ott vannak még a marketing kiadások is. A weboldal üzemeltetése is pénzbe kerül, nem elég csupán egy domaint és mellé tárhelyet vásárolni, folyamatos fejlesztés és karbantartás is szükséges. Ezek mellett persze biztosítania kell saját megélhetését is, hiszen mindenki ezért dolgozik. Vállalkozónak lenni nem egyszerű feladat, és a magas itthoni adók sem könnyítik meg  fotósok dolgát: a szolgáltatás díjának több, mint egy harmada is befizetésre kerülhet adózási formától függően.

Esküvőfotózás blog

Hogyan tudunk spórolni?

  • Keressünk helyben! Sok pénzt takaríthatunk meg azzal, ha nem az ország másik feléből hívunk valakit. Kevesebb az útiköltség, és nagy valószínűséggel szállást sem kell fizetnünk. Arról, hogy keresésnél mire ajánlott figyelni, egy korábbi blogbejegyzésben írtunk bővebben.
  • Minél egyedibb és felkapottabb stílust képvisel valaki, annál nagyobb az esélye, hogy többet is kér a munkájáért. Ha mindenképpen ismert és népszerű fotográfust szeretnénk, akkor célszerű megfontolni a hétköznapi esküvőt, sokan nagy kedvezményeket adnak már a pénteki dátumokra is. A másik lehetőség, hogy főszezonon kívülre szervezzük a házasságkötést, így szintén esély van arra, hogy jobb áron fogjuk ki álmaink fotósát. Ha időben elkezdjük a keresést, akkor nyár végén és ősszel nagy eséllyel foghatunk ki előfoglalási akciókat vagy egyéb kedvezményeket is.
  • Hanyagoljuk az extrákat! Kérdezzünk rá, hogy lehetséges-e fotókönyv vagy nyomtatott képek nélkül kérni az árajánlatot. Sokszor a pár bevonása nélkül készülnek ezek az albumok, így nem is biztos, hogy olyan lesz a végeredmény, amilyet mi szeretnénk.
  • Szűkös keret esetén érdemes megfontolni, hogy inkább csak néhány eseményhez kérünk profi segítséget. Lemondunk a készülődésről és a lakodalomról készült fényképekről, és csak a szertartás- és kreatív képek elkészítését bízzuk fotósra. Ami fontos: merjünk ajánlatot kérni! Előfordul, hogy a weboldalon nincs minden információ feltüntetve, de egy email írásával nem veszíthetünk semmit.

Ha kevés pénzből kell megoldani, akkor sem tanácsos egy ismerőst, vagy nagyon olcsón dolgozó hobbifotóst megbízni. Próbáljunk meg inkább kompromisszumot kötni, és a többi költségből kicsit lefaragni vagy más időpontot választani, hogy a nagy takarékoskodás ne a minőség rovására menjen, hiszen azok képek több tíz év után is kincset érnek majd. Az emlékek megfakulnak, a torta ízét sem érezzük már a szánkban az első évfordulón, de az esküvői album mindig ott lesz a polcon.

Cimkék: ,

Tetszett a bejegyzés? Biztosan tetszene másoknak is, oszd meg! Engem érdekel a véleményed, dobj egy hozzászólást!

Megosztás Facebookon