Mennyibe kerül egy esküvői fotózás?

Az egyik leggyakoribb panasz az esküvőfotózás kapcsán, hogy nagyon drága. Sokak számára az ár az egyik legmeghatározóbb tényező. De biztosan megéri a fotóson spórolni?

Legtöbb esetben az esküvő szó egy fényűző ünnepséget takar, ami elég nagy kiadással jár. Ha élvezni szeretnénk az egy napos luxust, akkor bizony előfordul, hogy szükségünk lesz egy vastagabb pénztárcára. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet elfogadható áron dolgozó fotóst találni: pár tízezer forinttól már elérhető néhány szolgáltató, és a határ a csillagos ég…

Ha körülnézünk az esküvőfotósok ajánlatai között, akkor jelentősen eltérő összegekkel is találkozhatunk. Mint minden más területen, a legolcsóbbat itt is érdemes lehet elkerülni, mert valószínűleg valami olyan oka van az alacsony árnak (összecsapott utómunka, elavult felszerelés, szerződés hiánya, szakmai vagy művészi alkalmatlanság), ami negatívan érintheti az ügyfelet is. Egyedül dolgozó hivatásos fotós díja “alap csomag” esetén 80-120 ezer forinttól indul, akik ketten dolgoznak azoknál már 140-160 ezer forinttól kezdődnek az összegek. Persze, aki a minőségre az átlagnál érzékenyebb, vagy épp szokatlan, trendi látásmódja van, az elkérheti ezeknek a dupláját is.

Sopron Lakodalom

Miért kerül ennyibe?

Mint minden szolgáltatásnál, így az esküvői fotózás estén is megvannak azok a tényezők, amik nagyban befolyásolják az elkért összeget:

Felszerelés: Mint a legtöbb használati eszköz, a fényképezőgép is tele van kopó alkatrészekkel, amik időnként cserére szorulnak. Sokan azt hiszik, hogy egy-egy ilyen eszközre csak egyszer kell nagy összeget költeni, és az örökké működni fog. A fotósok legnagyobb félelme, hogy pont munka közben megy valami tönkre, ezért szükséges a rendszeres karbantartás. A folyamatos technikai fejlődés ráadásul megköveteli a minőségre igényes fotográfusoktól, hogy lehetőségeikhez mérten a legjobb és legújabb gépeket, technológiát használják. A digitális képek feldolgozásához szükség van nagy teljesítményű számítógépekre és megfelelő szoftverekre is. A professzionális eszközök ára elég borsos, és a javításuk sem olcsó. Ezek költségei mind beépülnek az árba, hiszen a munkaeszközei nélkül senki sem tud dolgozni.

Idő: Ez talán a legmegfoghatatlanabb dolog mind közül. Amit az ügyfél lát, az a kb. 12 óra munka, amikor a fotózás történik. Azt a kalandos utazást már nem sokan ismerik, amit egy fényképnek át kell élnie, hogy megkapja végleges formáját. Hozzáértő szakmai szemmel ki kell válogatni a kevésbé jól sikerült és hibás képeket, ami 1000-1500 kép esetén már hosszú órákat vehet igénybe. Ezután következik a retusálás, ami alapesetben apró hibák eltüntetése, színkorrekció és finomhangolás egyesével az összes képen. Összességében több hétig elhúzódó munkáról és rengeteg belefektetett szabadidőről beszélünk.

Tehetség: A szaktudás mellett az is fontos, hogy a fotográfus megfelelő szemlélettel és szépérzékkel rendelkezzen. A fotózás nem csak kattintgatás: az egyéni látásmód, egy jól megkomponált fénykép is ugyanúgy átkölti a valóságot, mint egy tökéletesre megálmodott festmény. Egy jó esküvőfotós olyan művész, aki képes a kaotikus szituációkban is megtalálni azokat a fontos pillanatokat, amelyekkel könnyedén fel tudjuk majd idézni évekkel később is azokat az érzéseket és hangulatokat, amiket a nagy napon átéltünk. Ehhez szakmai tájékozottság, odaadás, elszántság és rengeteg tapasztalat szükséges. Ez a tudás és az egyedi stílus az, ami a jó szakembert pótolhatatlanná teszi.

Adó és egyéb költségek: Egy vállalkozást fenntartani nem egyszerű feladat és rengeteg költséggel jár: járulékokat és adót kell fizetni, magabiztos pénzügyi ismeretek hiányában szükséges könyvelőt is megbízni, ráadásként ott vannak még a marketing kiadások is.

Szombathely Esküvői fénykép

Hogyan tudunk spórolni?

Keressünk helyben! Sok pénzt takaríthatunk meg azzal, ha nem az ország másik feléből hívunk valakit. Kevesebb az útiköltség, és nagy valószínűséggel szállást sem kell fizetnünk. Arról, hogy keresésnél mire ajánlott figyelni, egy korábbi blogbejegyzésben olvashattok bővebben.

Minél egyedibb és felkapottabb stílust képvisel valaki, annál nagyobb az esélye, hogy többet is kér a munkájáért. Ha mindenképpen ismert és népszerű fotográfust szeretnénk, akkor célszerű megfontolni a hétköznapi esküvőt. Sokan nagy kedvezményeket adnak már a pénteki dátumokra is. A másik lehetőség, hogy főszezonon kívülre szervezzük a házasságkötést, így szintén esély van arra, hogy jobb áron fogjuk ki álmaink fotósát.

Ha kevés pénzből kell megoldani, akkor sem tanácsos egy ismerőst, vagy nagyon olcsón dolgozó hobbifotóst megbízni. Érdemes megfontolni, hogy ilyen esetben inkább csak néhány eseményhez kérünk profi segítséget. Lemondunk a készülődésről és a lakodalomról készült fényképekről, és csak a szertartás- és kreatív képek elkészítését bízzuk fotósra. Ami fontos: merjünk ajánlatot kérni! Előfordul, hogy a weboldalon nincs minden információ feltüntetve, de egy email írásával nem veszíthetünk semmit.

Próbáljunk meg inkább kompromisszumot kötni, és a többi költségből kicsit lefaragni vagy más időpontot választani, hogy a nagy takarékoskodás ne a minőség rovására menjen. Az esküvői ruhádat valószínűleg soha többé nem veszed fel, viszont a képek több tíz év után is kincset érnek. Az emlékek megfakulnak, a torta ízét sem érezzük már a szánkban az első évfordulón, de az esküvői album mindig ott lesz a polcon.

Tetszett a bejegyzés? Biztosan tetszene másoknak is, oszd meg! Engem érdekel a véleményed, dobj egy hozzászólást!

Megosztás Facebookon