Mennyibe kerül egy esküvői fotózás, és miért?

Az egyik leggyakoribb panasz az esküvőfotózás kapcsán, hogy nagyon drága. Sokak számára az ár az egyik legmeghatározóbb tényező, de biztosan megéri a fotóson spórolni?

Sokan azt hiszik, hogy az esküvő szó hallatán minden szolgáltató azonnal duplájára emeli az árait. Rengetegszer találkoztunk ilyen jellegű vádakkal, pedig az egész mögött csak annyi van, hogy teljesen más eszközökre, több munkaórára és adott esetben jobb minőségű alapanyagra van szükség egy ilyen fontos eseményhez. A virágkötő sem az üzletbe napokkal korábban kirakott virágból készíti el a csokrot, és egy profi fotós sem belépő kategóriás fényképezőgéppel fotózza végig az eseményt. Plusz a hétvégi munkának minden területen megvan a felára, ezt az esküvői szolgáltatók esetén is el kell fogadnunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet elfogadható áron dolgozó fotográfust találni, de minél több órát fektet bele valaki a munkába, esetleg népszerűbb az illető, vagy éppen az elérhető legjobb profi felszerelést állítja össze magának, annál többe kerül az általa kínált szolgáltatás. Ezért is ajánlott legalább 15-20 ajánlatot bekérni, és megnézni azt, hogy kitől mit és milyen minőségben kapunk az adott összegért.

Sopron Lakodalom

Ha körülnézünk a hazai esküvőfotósok ajánlatai között, akkor jelentősen eltérő összegekkel is találkozhatunk. Akinek szokatlan, trendi látásmódja van, vagy csupán a minőségre az átlagnál érzékenyebb, az elkérheti egy egyszerűbb esküvői fotós díjának akár háromszorosát is. Nem irreális a 300-400 ezer forintos árajánlat: ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek erre lenne szüksége, de nem is lehet átlagolással pontosan meghatározni azt, hogy mennyibe is kerül itthon az esküvőfotózás. A legtöbb árajánlat 150-300 ezer forint között mozog teljes nap esetén, viszont egy hanyagabb fotós is foglalkozik legalább 20-40 órát a képekkel, nem csak esküvőn eltöltött 10-12 óráért kapja a fizetséget. Azt, hogy mennyit kér valaki a munkájáért, sok tényező befolyásolja, viszont a túl csábító –néhány tízezres– ajánlatoktól óvakodjunk, mert valószínűleg valami olyan oka van az alacsony árnak (összecsapott utómunka, elavult felszerelés, szerződés és számla hiánya, szakmai vagy művészi alkalmatlanság), ami negatívan érintheti az ügyfelet is. Több cikket írtunk mi már a fotóskeresés témájában, ha ezek alapján kezd el valaki keresni és nem sajnálja a válogatásra az időt, akkor biztosan megtalálja álmai fotósát abban az árkategóriában, ami belefér az esküvő költségvetésébe.

Mitől lesz drágább?

Nem egyenértékű ez a fajta munkavégzés például a napi 8 órás irodai munkával, emiatt a díjazása is máshogy alakul. Vállalkozni költséges dolog, de megvan az a szabadság is mellette, hogy a piaci viszonyoknak megfelelően alakítsa minden szolgáltató a saját munkadíját. Jobbára az itthoni magas adók generálják ezeket a magasnak tűnő árakat, de sajnos nem sok fotós engedheti meg magának, hogy főállásban csak esküvőfotózással foglalkozzon. Minden szolgáltatásnál, így az esküvői fotózás estén is megvannak azok a tényezők, amik nagyban befolyásolják az elkért összeget:

Adó és egyéb költségek: Ha valaki bejelentett vállalkozással/céggel rendelkezik (ami kötelező lenne, csak a vállalkozás formája opcionális), az már önmagában megemeli az árat. Könnyű úgy olcsónak lenni, hogy közben nem adózik az ember. Egy vállalkozás vagy cég fenntartása viszont rengeteg költséggel jár: járulékokat, adókat és kamarai tagdíjat kell fizetni, magabiztos pénzügyi ismeretek hiányában szükséges könyvelőt is megbízni, ráadásként ott vannak még a marketing kiadások (akár havi 30 000 Ft is elmehet hirdetésre) is. A weboldal elkészítése és üzemeltetése is pénzbe kerül, nem elég csupán egy domaint és mellé tárhelyet vásárolni (és évente ezek díjait befizetni), folyamatos fejlesztés és karbantartás is szükséges. Ezek mellett persze biztosítania kell saját megélhetését is, hiszen mindenki ezért dolgozik. Vállalkozónak lenni nem egyszerű feladat, és a magas itthoni adók sem könnyítik meg  fotósok dolgát: a szolgáltatás díjának több, mint egyharmada is befizetésre kerülhet adózási formától függően.

Felszerelés: Mint a legtöbb használati eszköz, a fényképezőgép is tele van kopó alkatrészekkel, amik időnként cserére szorulnak. Sokan azt hiszik, hogy egy-egy ilyen eszközre csak egyszer kell nagy összeget költeni, és az örökké működni fog. A fotósok legnagyobb félelme, hogy pont munka közben megy valami tönkre, ezért szükséges egy csere készülék fenntartása és a rendszeres karbantartás. A folyamatos technikai fejlődés ráadásul megköveteli a minőségre igényes fotográfusoktól, hogy lehetőségeikhez mérten a legjobb és legújabb gépeket, technológiát használják. A digitális képek feldolgozásához szükség van nagy teljesítményű számítógépekre, minőségi monitorokra és megfelelő szoftverekre is. A professzionális eszközök ára elég borsos, és a javításuk sem olcsó. A fenntartás, javítás, póteszközök, szoftverek mind beépülnek az árba: minél drágább eszközökkel dolgozik valaki, annál jobban növelik ezek a tényezők a szolgáltatás díját.

Tehetség, tudás: A szaktudás mellett az is fontos, hogy a fotográfus megfelelő szemlélettel és szépérzékkel rendelkezzen. A fotózás nem csak kattintgatás: az egyéni látásmód, egy jól megkomponált fénykép is ugyanúgy átkölti a valóságot, mint egy tökéletesre megálmodott festmény. Egy jó esküvőfotós olyan művész, aki képes a kaotikus szituációkban is megtalálni azokat a fontos pillanatokat, amelyekkel könnyedén fel tudjuk majd idézni évekkel később is azokat az érzéseket és hangulatokat, amiket a nagy napon átéltünk. Ehhez szakmai tájékozottság, odaadás, elszántság és rengeteg tapasztalat szükséges. A tanfolyamok, workshopok, online tananyagok mind pénzbe kerülnek, egy OKJ képzés (ami követelmény a jogszerű munkához) ára akár több, mint fél millió forint is lehet. Ezek mind növelik a fotós értékét, hiszen a tudás és az egyedi stílus az, ami a jó szakembert pótolhatatlanná teszi.

Nincs állandó bevétel: A vállalkozói létforma egyik legnagyobb hátránya az, hogy nem lehet fix fizetéssel kalkulálni. Nincsenek esküvők az év mind a 12 hónapjában, sőt azt sem tudjuk befolyásolni, hogy a főszezonra úgy érkezzenek a foglalások, hogy ne legyenek üres hétvégék. Egy esküvőfotósnak, aki csak ezzel az egy témával foglalkozik, bő 6 hónap alatt kell kitermelnie az éves bevételét, kora tavasszal és késő ősszel/télen ritkábban van lehetőség munkára. Ha valaki csak ebből akar megélni, akkor bizony az árait is úgy kell alakítania.

Idő: Ez talán a legmegfoghatatlanabb dolog mind közül. Ahhoz, hogy valaki naprakész legyen a szakmájában nem elég azt művelni, hanem új technikák és technológiák megismerésére is időt és pénzt kell fordítani. Rengeteget kell utazni, és a képek minőségi feldolgozására is sokkal több időt kell szánni. Amit az ügyfél lát, az a kb. 8-12 óra munka, amikor a fotózás történik. Azt a kalandos utazást már nem sokan ismerik, amit egy fényképnek át kell élnie, hogy megkapja végleges formáját. Egy igazán profi és elhivatott fotósnál az esküvő után kezdődik meg a munka nagyobbik része. Hozzáértő szakmai szemmel ki kell válogatni a kevésbé jól sikerült és hibás képeket, ami 1500-3000 kép esetén már hosszú órákat vehet igénybe. Ezután következik a retusálás, ami alapesetben apró hibák eltüntetése, színkorrekció és finomhangolás egyesével az összes képen. Összességében akár több hétig elhúzódó munkáról  és rengeteg belefektetett szabadidőről beszélünk.

Esküvőfotózás blog

Hogyan tudunk spórolni?

  • Keressünk helyben! Sok pénzt takaríthatunk meg azzal, ha nem az ország másik feléből hívunk valakit. Kevesebb az útiköltség, és nagy valószínűséggel szállást sem kell fizetnünk.
  • Minél egyedibb és felkapottabb stílust képvisel valaki, annál nagyobb az esélye, hogy többet is kér a munkájáért. Ha mindenképpen ismert és népszerű fotográfust szeretnénk, akkor célszerű megfontolni a hétköznapi esküvőt, sokan nagy kedvezményeket adnak már a pénteki dátumokra is. A másik lehetőség, hogy főszezonon kívülre szervezzük a házasságkötést, így szintén esély van arra, hogy olcsóbban foglalhatjuk le álmaink fotósát. Ha időben elkezdjük a keresést, akkor nyár végén és ősszel nagy eséllyel foghatunk ki előfoglalási akciókat vagy egyéb kedvezményeket is.
  • Hanyagoljuk az extrákat! Kérdezzünk rá, hogy lehetséges-e fotókönyv vagy nyomtatott képek nélkül kérni az árajánlatot. Sokan azzal csábítják a párokat, hogy fine art fotókönyvet, egyedi díszdobozt és pendrive-ot és hasonló extrákat ígérnek ajándékba. Az egyedi, gravírozott fa doboz + pendrive mérettől függően 5-25 ezer forintba kerül, a kisebb méretű fine art könyvek ára 30 000 Ft körül indul, nem valószínű, hogy ezeket ingyen kapjuk meg. Sokszor a pár bevonása nélkül készülnek ezek az albumok, így nem is biztos, hogy olyan lesz a végeredmény, amilyet mi szeretnénk.
  • Szűkös keret esetén érdemes megfontolni, hogy inkább csak néhány eseményhez kérünk profi segítséget. Lemondunk a készülődésről és a buliról készült fényképekről, és csak a szertartás- és kreatív képek elkészítését bízzuk fotográfusra.

Ami lényeges: merjünk ajánlatot kérni! Előfordul, hogy a weboldalon nincs minden információ feltüntetve, de egy email írásával nem veszíthetünk semmit.

Sok tehetséges profi fotós él ebben a kis országban, akikért nem kell fél milliót kifizetni, mégis minőségi munkát végeznek. Ha kevés pénzből kell megoldani mindent, akkor sem tanácsos nagyon olcsón dolgozó hobbifotóst fizetni, akkor inkább egy családtagot kérjünk meg. A mi tanácsunk az, hogy ha fontosak a fényképek, akkor próbáljunk meg inkább kompromisszumot kötni, és a többi költségből kicsit lefaragni vagy más időpontot választani, hogy a nagy takarékoskodás ne a minőség rovására menjen, hiszen az esküvői képek több tíz év után is kincset érnek majd. Az emlékek megfakulnak, a torta ízét sem érezzük már a szánkban az első évfordulón, de az esküvői album mindig ott lesz a polcon.

Cimkék: ,

Tetszett a bejegyzés? Biztosan tetszene másoknak is, oszd meg! Engem érdekel a véleményed, dobj egy hozzászólást!

Megosztás Facebookon