Külön napos kreatív fotózás pro és kontra

Egyre nagyobb divat az esküvőtől eltérő napra szervezni a portrék elkészítését, ezért összegyűjtöttük a külön napos kreatív fotózás előnyeit és hátrányait, hogy könnyebb legyen mérlegelni azt, hogy melyiket érdemes választani.

Az esküvői magazinokban és sok fotós blogon is azt sulykolják belénk, hogy a kreatív fotózás a “nagy nap” legfontosabb eleme. Pedig egyébként az esküvői fotózásnak nem csak a tökéletes portrékról kellene szólnia, hiszen a vendégeket sem ezek miatt hívjuk meg. Mégis általában ez az egyik legdrágább eleme a csomagoknak: a retusálás miatt több munkaóra van utólag a portré képekkel, mivel a közeli képeken megjelenhetnek olyan bőrhibák, amit nem szívesen látnánk viszont. Sokan különféle indokokkal próbálják a házasulandókra ráerőltetni a külön napos fotózást: csak egy bizonyos időszakban ideálisak a fények a fotózáshoz, a nagy napon nem lenne rá elég idő és hasonló kifogások.

Fanny és Ricsi esküvő Sopron
Sopron a kora délutáni órákban.

A leggyakrabban emlegetett kifejezés, ami a legtöbb fotós fő indoka a külön napra, az “arany óra”. Ez a közvetlenül naplemente előtti és napfelkelte utáni kb. 1 órás időszak, amikor alacsonyabb szögből érkező,  lágyabb, melegebb színezetű fény áraszt el mindent. Persze csak akkor, ha éppen nincs felhő. Ez a dolog pont annyira kiszámíthatatlan, mint az esküvő napjának időjárása. Azért szeretik ezt az időszakot a fotósok, mert nyáron kora délután –amikor egyébként az esküvő napján lenne a kreatív– pont a fejünk fölött jár a Nap, ami a tűző napon állva éles és előnytelen árnyékokat eredményez. Ezt viszont nagyon egyszerűen ki lehet küszöbölni egy árnyékos, fákkal teli parkkal, erdővel, vagy akár városi környezettel és kis szerencsével a felhős idővel is. Az arany óra egy kissé túlmisztifikált dolog, hiszen naplementében is lehet pocsék képeket készíteni, viszont a déli időszakban is lehet jókat, csak több odafigyelést és tudást igényel a fotográfus részéről.

Mikor érdemes külön napra tervezni a fotózást?

A helyszín messze van /több helyszín: Ha olyan helyszín a kiszemelt, ami aznap túl nagy távolságra lenne, akkor egyértelmű, hogy nincs is más választás. Sokaknak van olyan fontos hely az életükben, ami a kapcsolatukhoz köthető, emiatt szeretnék, ha ott készülnének el róluk a portrék: lehet az akár a lánykérés helyszíne, az a környék, ahol találkoztak vagy csak egy olyan hely, aminek a varázsát szeretnék a képeken viszontlátni.

Szűkös az időterv: Ez általában akkor szokott közbeszólni, amikor fontos, hogy az első pillantás valamelyik szertartáson történjen. Ilyenkor előfordul, hogy a nap további részében nincs lehetőség arra, hogy akár csak fél órára elvonuljon a pár és elkészüljön néhány fénykép.

Különleges kívánságok: Az olyan dolgok, amik veszélyeztethetik a ruhák épségét, jobb, ha az esküvő utánra halasztódnak. Akár egy vízparti fotózásról, ruhára veszélyes helyszínről vagy eszközökről (túrázás, füstgyertya) legyen szó, nem érdemes kockáztatni. Ide tartozik természetesen a manapság divatos “trash the dress” fotózás is.

Vivien és Balázs esküvő Róma
Amikor a helyszín diktál: Vivien és Balázs portréi Rómában készültek néhány héttel az esküvő előtt.

Amik miatt nem ajánlott

Elmúlik a varázs: Bármennyire is próbálkozunk, azokat az érzelmeket nem lehet reprodukálni, amik a “nagy napot” jellemzik. Az a lelki állapot, amikor az esküvő napján tudatosul a házasulandókban, hogy életük szerelmével új, közös életet kezdenek, sokaknál feloldja a görcsölést, és nem lesz idő azon idegeskedni, hogy éppen fényképek készülnek. Ez az izgatottság és túláradó szeretet, ami aznap szinte mindenkinél jelen van és a képeket igazivá és élettelivé teszi, később már nem feltétlenül lesz meg, főleg, ha valaki nem magabiztos a kamera előtt. Ettől a külön napos esküvői kreatív is csak egy egyszerű páros portréfotózás lesz, csak drága ruhában és talpig sminkben.

Extra költségek: Fodrász, sminkes, új csokor, bérelt ruha: ez csak néhány dolog, amire még egyszer szükség lehet. Nemcsak a fotózás díjával kell számolni ilyenkor, hanem az összes olyan szolgáltatással, amire az esküvő napján is szükség volt a tökéletes képekhez.

Nehéz jó időpontot találni hozzá: Jó ötletnek tűnhet közvetlenül az esküvő előtti napokban elkészíteni a portrékat, viszont a szervezés végének időszaka sokszor nagyon feszült, olyankor nem érdemes beiktatni egy ilyen fotózást. Az idegeskedés és kapkodás miatti fáradtság látszódni fog a képeken, és az is valószínű, hogy nem is tudjátok elengedni magatokat a stressz miatt. A nagy napot követően pedig gyakran van morzsaparti a pihenés helyett, nem feltétlenül szerencsés egy átbulizott hétvége után készíttetni a falra kikerülő fényképeket, ezért ha esküvő után szeretnétek a kreatívot, minimum 2-3 pihenőnappal számolni kell. A fotózást pedig szinte garantáltan hétköznapra lehet csak tenni, mivel a főszezonban a hétvégék többnyire foglaltak.

Kreatív fotózás az esküvő napján
Dóri és Zalán képei Vasszécsenyben, Edina és Joci esküvői portréi pedig Fertődön készültek kora délután az esküvő napján.

Nem a portrék a legfontosabbak

Az esküvő a szerelem ünnepléséről, egy új család születéséről szól. Évek múltán nem az lesz a legfontosabb, hogy tökéletes portrék készültek-e álmaid ruhájában, hanem az, ahogy az igenek kimondása közben egymásra néztetek. A családtagokat és barátokat keresitek majd, akik könnyeiket törölgetve, mosolyogva néztek rátok, miközben ti örök hűséget esküdtetek, és este önfeledten ünnepeltek veletek együtt a lagziban. Nem kell mindent elhinni, amit a női magazinok írnak, hiszen azokat a cikkeket legtöbbször nem hozzáértő embererek másolgatják össze külföldi forrásokból. Fotózni bármikor lehet, csak szaktudás, megfelelő felszerelés és a körülményekhez illő helyszín szükséges hozzá. Nem kell mindenáron külön napra szervezni a kreatívot, főleg akkor, ha egyébként lenne rá idő a menetrendben, hiszen semmi sem garantálja, hogy egy másik napon jobb képek készülnének. Egyszerűbb élni a jegyesfotózás lehetőségével, így nem lesz már az a kényszer sem, hogy életünk egyetlen fotózásán mindennek tökéletesnek kell lennie. Portréfotózásra bármikor be lehet jelentkezni: egy remek fotóssal akár már egy egyszerűbb wellness hétvége árából készíttethetünk minőségi képeket életünk bármely szakaszában.

Cimkék: , , , , ,

Tetszett a bejegyzés? Biztosan tetszene másoknak is, oszd meg! Engem érdekel a véleményed, dobj egy hozzászólást!

Megosztás Facebookon