Használj fix objektívet!

A digitális korszak óta a kompakt fényképezőgépeket úgy akarják eladni, hogy melyik tud magasabb felbontást és melyiknek nagyobb a zoom átfogása. Ehhez hasonlóan a cserélhető objektíves gépeket is döntő többségben különféle standard zoom lencsékkel árusítják.

A marketingtől elcsábulva a kezdő fotósok is gyakran azt hiszik, hogy egy nagyobb átfogású objektívvel több és több dolgot tudnak megörökíteni. Pedig nem is fontos mindent lefényképezni, főleg nem úgy, ahogy egy ilyen objektívvel tennénk. Érdemes megfontolni a fix fókusztávolságú objektíveket az alábbi előnyök miatt:

Kisebbek és könnyebbek

Kevesebb lencséből állnak, egyszerűbb a szerkezetük és kevesebb meghibásodásra hajlamos mechanika van bennük. Túrázás, sétálás, városnézés közben kevésbé húzzák a nyakunkat vagy vállunkat. Kicsi objektívekkel akár egy egész napot sem lehetetlen végigfotózni.

Forrás: http://camerasize.com/compact/
Egy példa arra, hogyan válthatunk ki egy zoom objektívet kisebb és fényerősebb fixekkel. Forrás: http://camerasize.com/compact/

Nagyobb a fényerejük

Azaz tágabb a rekesz, vagyis alacsonyabb F értékkel dolgozhatunk. Ez azt jelenti, hogy több fényt enged a szenzorra és így kevésbé kell növelni az érzékenységet, továbbá szűkebb lesz az élességtartományunk. Igen, ez mindenki kedvence: fényerős fix objektívekkel lehet könnyedén elmosni szinte mindent a képen.

Szebb a rajzolatuk

Mivel egyszerűbb a szerkezetük és csak egy fúkusztávolságon kell üzemelniük ezért törvényszerűen szebb a rajzolatuk, élesebbek. Egy átlagos zoom általában a teljes tartományának 70-80%-án ad elfogadható eredményt, ezzel szemben egy fix az egyetlen tartományában nagyságrendekkel szebb eredményt ad.

Olcsóbbak

Persze nem a legolcsóbb zoom objektíveknél, hanem azoknál amikhez mérni illik őket. Tehát ha megfelelően fényerős, szebb zajzolatú (ezeket hívják általában professzionális zoomnak) zoom objektívet szeretnénk, akkor minden rendszer esetén mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

Prága
Utcafotózáshoz az Olympus M.Zuiko 17mm F1.8 a kedvencem.

Kreatívabbá tesznek

Ez talán a legfontosabb! Elveszi azt a kényelmet, hogy egyhelyből állva csak pásztázzunk és zoomolgassunk, mint valami unatkozó biztonsági őr. Egy fix fókusztávolságú objektív eléri, hogy közelebb menjünk, vagy épp távolodjunk a témánktól. Egy ilyen inger után már nagyobb valószínűséggel fogunk oldalra is menni. Végül akár körbe is járjuk azt, amit le szeretnénk fényképezni. Továbbá a fix fókusztávolsághoz fix perspektíva is tartozik, amit idővel elkezdünk megismerni, és ez segít a fényképeink megtervezésében. Nem komoly tervezésre gondolok, csak arra a pár pillanatra, amit az exponáló gomb lenyomása előtt végzünk. Ezen felül nem a zoom mértékének váltogatásával próbáljuk majd kreatívvá varázsolni a fotóinkat, hanem nekiállunk kompozíciókban gondolkodni.

Szóval mindenkinek ajánlom, hogy egy standard fókusztávolságú fix objektívet próbáljon ki.

Back to top