Fotózhassanak-e a vendégek az esküvőn?

Gyakran előkerül ez a kérdés az esküvőjüket éppen szervezők körében, de sajnos jó válasz nem létezik rá. Rengeteg érvet fel lehet hozni ellene, de attól még nem üldözendő dolog.

A vendégeket általában nem azért hívjuk meg, hogy össze-vissza rohangálva dokumentálják a nagy nap eseményeit. Azért kapnak meghívót, mert azt szeretnénk, hogy velünk együtt éljék meg a fontos pillanatokat. Akad néhány (főleg külföldi) blog, ahol azt javasolják, hogy ha igazán nagyot akar valaki spórolni, akkor például a fotósra és videósra felesleges költeni. Úgyis van a rokonságban olyan, aki visz okostelefont vagy fényképezőgépet, a képeket pedig később be lehet kérni az ismerősöktől. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mennyit és mire hajlandó áldozni a keretből, viszont ha már vettük a fáradtságot, és kerestünk egy ízlésünknek és pénztárcánknak is megfelelő profit, akkor megpróbálhatjuk segíteni a munkáját.

Engedjük-e a fotózást?

Sokan szeretnék megtartani maguknak a lehetőséget, hogy életük egyik meghatározó eseményről ők közöljenek először képeket. Olyanokat, amelyeket büszkén vállalnak, de ezt az okostelefonok és könnyen elérhető, olcsó fényképezőgépek korában elég nehéz kivitelezni. Hiába kérik a meghívóban, írják ki egyre gyakrabban a helyszínen nagy táblákra, mindig lesz a vendégek között valaki, aki nem tudja letenni a készüléket. Pont úgy, ahogy a telefon kikapcsolása/lenémítása sem sikerül soha mindenkinek.

A szolgáltatók persze érthető okokból nem örülnek, ha a násznép egyes tagjai ide-oda mászkálnak a szertartás alatt. Nagyon gyorsan történnek az események, emiatt nem szerencsés, ha elállják az utat, vagy elrontják a kompozíciót a makacs rokonok. Téves az az elgondolás, hogy a fotós/videós majd megoldja, ha valami zavarja. A pár felelőssége felhívni a figyelmet arra, hogy a résztvevők ne akadályozzák a szolgáltatók munkáját. Amennyiben van rá lehetőség, természetesen megpróbálunk megoldást keresni, de például a szertartások közben nincs időnk arra, hogy emberek után mászkáljunk. Lakodalomban persze előkerülhetnek ezek a készülékek, sőt egyszer használatos filmes gépeket is készíthetünk ki a vendégeknek, így még képek utólagos elkérésével sem kell később foglalkozni.

Fotózhassanak-e a vendégek? blogbejegyzés
Eldobható filmes gépek kihelyezése az asztalokra garantáltan siker lesz.

A friss házasok egyik legrettegettebb szava az adatvesztés. Sok rémtörténetet lehet hallani arról, hogy teljes esküvői videó, vagy a fotók egy része veszett el kártyahiba vagy merevlemez meghibásodása miatt. Ilyenkor persze a szolgáltató dolga megoldani a problémát: költséges, viszont nem lehetetlen az elveszett fájlokat visszahozni. Ezért is fontos, hogy ne egy túlbuzgó családtagot vagy egy komolytalan hobbifotóst bízzunk meg egy ilyen fontos feladattal. Egyrészt nagyobb az esélye, hogy megtörténik a baj, másrészt ha nem kellően informált az illető, akkor nem teszi meg időben a megfelelő lépéseket ahhoz, hogy menthető legyen a kártya vagy lemez tartalma. Ha nem bízunk a választott szolgáltatókban, akkor talán ez lehet az egyetlen érv amellett, hogy minden helyzetben engedjük a vendégeknek a felvételek készítését: így ha nem is túl jó minőségben, de legalább meg lesz örökítve pár fontos pillanat.

Hogyan (ne) viselkedjünk vendégként

Sokan hajlamosak elfelejteni hogy az a bizonyos nap kikről is szól. Ha a meghívóban arra kérnek, hogy hagyjuk otthon a fényképezőgépet, akkor tiszteljük meg annyival a vendéglátóinkat, hogy eleget teszünk a kérésnek. Azzal, hogy zavarjuk a profi szolgáltatók munkáját, többet árthatunk, mint gondolnánk.

Fotózhassanak-e a vendégek? blogbejegyzés
Amikor egy vendég a legfontosabb pillanatokban van rossz helyen.

A nyugaton csak “Uncle Bob”-ként emlegetett jelenség hazánkban is nagyon divatos. Mindig van egy rokon vagy barát, aki önjelölt fotósként (vagy éppen videósként) villogtatja végig közvetlen közelről az eseményt, zavarva ezzel a fizetett profik munkáját. Nem elég, hogy kulcspillanatokban ott díszeleg valahol a párról készült képeken, sokszor az indokolatlan vakuzással tönkre is teheti a fotós által készített felvételt. Mi minden esküvőt ketten fotózunk végig, mégis csak ritkán jelenünk meg egymás képein. Ez nem a véletlen műve, tudatosan figyelünk arra, hogy a másik milyen látószöggel dolgozik és ez alapján mérlegeljük, hogy hova mozoghatunk.

Fotózhassanak-e a vendégek? blogbejegyzés
Két kép teljesen egyforma utómunkával: bal oldalon a normál kép, jobb oldalon pedig néhány pillanattal később egy vendég vakujával megvillantva.

Rengetegszer előfordul az is, hogy valaki a telefont – vagy rosszabb esetben tabletet – végig a magasba tartva ül az első sorok valamelyikében. Közben persze arra nem gondol, hogy a mögötte ülők maximum a kijelzőn figyelhetik az eseményeket, mert semmit sem látnak a fej fölé nyúló kezektől és a vágódeszka méretű készüléktől. Érthető, ha valaki türelmetlen, és nem bírja kivárni azt a pár hetet, amíg a profi képek elkészülnek, de ez nem jogosít fel arra, ha másokat zavarjunk a viselkedésünkkel. Ráadásul ezeknek a felvételeknek a nagy része nem túl jó minőségű, gyakran nagyon hamar a feledés homályába merül. Ha mindenáron képet vagy videót szeretnénk készíteni, akkor azt csináljuk diszkréten: nem a helyünkről elmászkálva, főleg nem a pártól és az eseményektől pár centiméterre. Ne használjunk vakut, ha pedig anélkül nem tudnánk képet készíteni, akkor az egyértelmű jel arra, hogy a fotózás abban a szituációban nem a mi feladatunk.

A lakodalomban már könnyebb kiküszöbölni a villogó telefonok jelentette akadályokat, de itt is érvényes az, hogy ne hátráltassuk a profik munkáját: ne lökdössük és álljunk a fotós elé azért, hogy mi jobb felvételt készíthessünk. Lagziban állandóan változó fényviszonyok mellett kell dolgozni, ami már önmagában elég stresszes.  Sötétben táncról jó képet készíteni – néha olyan körülmények között, ahol szinte lehetetlen fotózni – sokkal nagyobb kihívás, úgyhogy nem szerencsés még jobban hátráltatni a fotóst: nem kell figyelni, hogy mit csinál, nem kell elállni az útból, ha nem kéri, viszont a fontos pillanatokban mindig a felbérelt szolgáltatónak van elsőbbsége. Nem azért, mert nem lesz kifizetve, ha minden képen kitakarják a vendégek a történéseket, hanem mert ő a munkáját végzi, amiért a vendéglátóink fizetnek. Nem a fotóst kell tisztelni, hanem azt a két embert, aki meghívott minket egy ilyen fontos eseményre. Biztosan máshonnan is el tudjuk készíteni a videót a játékokról és a táncról, legyünk rugalmasak és kreatívak.

Hogyan közöljük a vendégekkel?

Kezdjük a meghívóval: A legjobb megelőzni azt, hogy mindenféle extra felszerelést hozzanak magukkal az esküvőre. Finoman jelezzük, hogy lesznek fizetett szolgáltatók, illetve azt is beleírhatjuk, hogy képeket csak saját magukról töltsenek fel a közösségi média felületekre.

Üzenet a helyszínen: Egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel az USA-ból átvett szokással. A ceremónia helyszínén egy kis táblára írt frappáns szöveggel emlékeztethetjük a násznépet arra, hogy a telefonokat kapcsolják ki, és az eseményre koncentráljanak, ne a fotók készítésére.

Kérjük a ceremóniamester segítségét: Talán ez a leghatásosabb az összes közül, hiszen egy jó ceremóniamester vagy vőfély felügyelőként is működik az esküvőn. Tapasztalatunk szerint az, hogy szóban megkéri őket valaki a pár nevében, nagyobb hatással bír a vendégekre.

Ne érezzük kellemetlennek az ilyen kéréseket, hiszen nem kevés időt, energiát és pénzt fektettünk bele álmaink megvalósításába. Ha a meghívott emberek nagy része a telefonját bámulja a ceremóniák alatt, az nemcsak a képeken visszanézve, hanem ott a helyszínen is elkeserítő és zavaró tud lenni. Sőt, legtöbbször nem is éri meg a vesződést: lehet, hogy egy pillanatot sikerül elkapni a mobilunkkal, de közben millió másikról maradhatunk le a kijelzőt bújva.

Cimkék: ,

Tetszett a bejegyzés? Biztosan tetszene másoknak is, oszd meg! Engem érdekel a véleményed, dobj egy hozzászólást!

Megosztás Facebookon